Vledderse dorpsspelen

Zonder aanmoediging ben je nergens, zo weten Reinder van Leeuwen en Lowieke van Nieuwenhoven. Daarom gaan er niet één maar twee duimen omhoog. Wel moet je oppassen met dit gebaar in het buitenland. In Rusland, het Midden-Oosten en delen van Afrika en Australië wordt ditzelfde gebaar gezien als een obscene belediging. In Turkije wordt het gebaar beschouwd als uitnodiging voor homoseksuele praktijken. In Vledder is het niet meer dan een goedbedoelde aanmoediging.


IMG_5769

Dit is Jan Dooren, geboren en getogen in Vledder. Met zijn eigen geluidsauto verzorgt hij al jaren de muziek bij het dorpsfeest. De blauw-witte vlaggetjes zijn niet de kleuren van de vlag van Vledder, maar hebben mogelijk te maken met de plaatselijke voetbalclub die onder de naam BEW oftewel “Blauw en wit” al sinds 1953 lekker een balletje trapt.


IMG_5608

Vledder is het meest grijze dorp, in de meest grijze gemeente, in de meest grijze provincie. Toch zijn er nog genoeg jongeren die actief deelnemen aan de activiteiten die worden georganiseerd. Stichting Aktiviteiten Vledder, organiseert naast dit dorpsfeest ook de Sinterklaasintocht, zes markten in de zomer, Palmpasen en enkele activiteiten op Koningsdag.


IMG_6121

Deze jongemannen zijn van vriendengroep “De Keet”, vernoemd naar de keet die ze zelf hebben gebouwd. Elk weekend zitten ze in de keet. Nederland telt naar schatting zo’n 3500 keten. Sinds 2014 moeten gemeenten deze keten eigenlijk controleren, maar ze knijpen vaak een oogje toe. Het ligt politiek allemaal een beetje gevoelig. De ouders hebben vaak zelf ook in deze zogenaamde zuipketen gezeten, en voelen er dus weinig voor dat hun kinderen dit zou worden afgepakt.


IMG_5680

Van links naar rechts: mevrouw Koopman, Lammie Pit, Marijn Pit en Ronny Pit. Pit is een bekende achternaam in deze streek. Deze Pit’s weten niet of ze familie zijn van de beroemde Nederlandse goochelaar Peter Pit (1933-1999). In 1958 won hij het WK goochelen in Wenen.


In juni is het in het Drentse dorpje Vledder elk jaar feest. Het dorp telt ongeveer 2000 inwoners. Drie dagen lang zijn er allerlei activiteiten. Man bijt hond was er bij. 


Deze foto’s zijn gemaakt door Julie Hrudová

Vledderse dorpsspelen

Kiekjes |