65 Fit

Bootcampen is razend populair. In groepsverband gaat men buiten, in de frisse lucht, intensief sporten. Boomstammen, paaltjes, hekjes en muurtjes, wat er ook maar voor handen is, wordt daarbij gebruikt. In Veendam, in de provincie Groningen, wordt er sinds een aantal jaren ook speciale bootcamp-lessen aan ouderen gegeven. Waar andere bootcamps voor ouderen na een proeflesje een stille dood stierven, is deze club behoorlijk fanatiek. Met gemiddeld 20 man komen ze wekelijks bijeen. De groep groeit nog elke week.

 

RomiTweebeeke©_mbh_BC-06276

De warming-up is belangrijk. Vooral als je wat ouder wordt, is alles niet meer zo soepel. De oplossing: blijven bewegen. Ouderen van 65 jaar en ouder voldoen aan de zogenaamde ‘Nederlandse Norm Gezond Bewegen’ als zij tenminste een half uur matig intensief lichamelijk actief zijn. En dat op minimaal vijf, en bij voorkeur alle, dagen van de week in zomer en winter.

 

RomiTweebeeke©_mbh_BC-06442

Otto en Flip drukken zich, samen met de andere bootcampers, in hetzelfde tempo op. Het is de enige oefening die echt tegelijkertijd en met z’n allen plaats kan vinden. Alle andere oefeningen kunnen niet op bankjes, bomen etc. uitgevoerd worden omdat de groep al zo groot is geworden.

 

RomiTweebeeke©_mbh_BC-06314

Otto heeft inmiddels zijn jas uit gedaan. De warming-up werkt dus goed. Voor de bootcamp hoef je niet in flitsende sportkleding te komen, gemakkelijk zittende kleding is genoeg. Dit doet Petra (de bootcamp-instructrice) expres, om het allemaal laagdrempelig te houden. Een paar goede stevige wandelschoenen zijn wel belangrijk, want het kan buiten soms nat en vies zijn.

 

RomiTweebeeke©_mbh_BC-06414

Het verschil met een ‘gewone’ bootcamp is dat ze hier niet rennen, maar stevig doorwandelen. Al zitten er natuurlijk altijd een paar tussen die het wel op een rennen zetten, zoals Flip en Willem. Naast doorwandelen zijn er ook zware activiteiten als ‘planken’. Dit keer slaan ze dit onderdeel over omdat men nog spierpijn heeft van de vorige keer.

 

RomiTweebeeke©_mbh_BC-06547

Petra de bootcamp-trainer, in blauwe shirt, doet de ‘valoefening’ voor. Bij deze oefening gaat het om vertrouwen. Het is belangrijk dat mensen met ongeveer hetzelfde postuur en gewicht de oefening samen doen. De oefening zorgt voor veel lol. Het schept een goede sfeer. Petra heeft veel aan groepsbinding gedaan en dat is te merken. Ook buiten de bootcamp om is de groep actief en blijft nog steeds groeien.

 

RomiTweebeeke©_mbh_BC-06597

En soms kan het bootcampen ook nog eens iets exra’s opleveren zoals bij Jan en Sofie. Ze zijn sinds kort gelukkig samen. Hun partners zijn een aantal jaren geleden gestorven en tijdens de bootcamp vonden ze elkaar. Ze zijn smoorverliefd en doen het liefst alle oefeningen samen. Petra haalt ze nog wel eens uit elkaar. Maar zodra ze zich om draait zijn ze al weer geklit.

 

De foto’s zijn gemaakt door fotografe Romi Tweebeeke.

65 Fit

Kiekjes |