Sessie Chantal en Ravello

Ben je benieuwd wat honden, katten, kanaries, hamsters of paarden te vertellen hebben?
Dierentolk Rita uit Veenendaal praat iedere week met een dier. Vandaag is de hengst Ravello (drie jaar) aan de beurt. Haar baasje Chantal vraagt zich af: ‘Hoe vond Ravello het in de opfok?’

Chantal en Ravello
Chantal had een droom: haar eigen paard fokken.Toen ze stage liep in een stal waar merries werden geïnsemineerd kwam haar droom uit. Ze mocht haar eigen paard Passion insemineren. Het was nog spannend toen de vaderhengst Chantal voor merrie aan zag en ‘op vijf benen’ op haar af liep, maar het kwam goed.

Drie jaar geleden werd Ravello geboren, een groot veulen. Zijn moeder Passion kon hem nauwelijks aan; hij beet en schopte haar en ging zelfs op haar staan. Daarom is hij al jong naar de opfok gegaan; een soort kinderopvang voor veulentjes. Inmiddels is hij terug, maar hij is nog steeds dominant en valt soms zo maar andere paarden en zelfs mensen aan. Chantal vraagt zich af of de opfok wel goed is geweest voor Ravello.

Sessie via Facebook
Rita heeft een keer live met een paard gepraat en dat vond ze eng.
‘Paarden zijn zo groot.’
Toch is dat niet de reden dat ze de sessie met Ravello vandaag op Facebook doet.
‘Zo kan ik vaak juist beter contact maken met een dier. Op de foto is Ravello lekker rustig, hij beweegt niet’.
Aan de andere kant moet Rita zich wel goed concentreren om geen andere boodschappen binnen te krijgen, want het internet is een informatie-snelweg. 
Om met de hengst te kunnen praten, kijkt Rita geconcentreerd naar het beeldscherm, waarop Ravello in een weiland staat. Na ongeveer tien minuten typt Rita op Facebook aan Chantal:
‘Ravello vond de opfok druk.’
Heeft ze al contact met hem?
‘Jazeker, Ravello wil graag zijn verhaal kwijt.’
Rita glimlacht en typt dan verder: 
‘Het was chaotisch in de opfok. Omdat hij zelf ook druk kan zijn, is dat lastig. Het was redelijk leuk, hij kreeg er wel veel aandacht.’
Dat hij wild is heeft volgens Rita (of dus eigenlijk volgens Ravello)  niet zo zeer met de opfok te maken, maar eerder met zijn karakter. Ze typt: ‘Het is een echt mannetje met een lichte chaos in zijn hoofd, andere mannetjes vindt hij soms lastig! Hij heeft last van haantjes gedrag… Soms vindt hij merries superleuk, maar als zij te aanhankelijk zijn, kan hij ook mopperen.

Reactie Chantal
Chantal vond de reading verhelderend. ‘Ik heb nu alleen wel nog meer vragen aan Ravello. Het zou het handigst zijn als ik zelf met hem zou kunnen praten’. Ze is daarom een boek aan het lezen over dierencommunicatie.
Is dat nu haar nieuwe droom: Net zoals Rita kunnen praten met dieren?
‘Ja maar ik hoef niet met alle dieren te praten, alleen met Ravello,’ zegt Chantal lachend.

*Het echte gesprek duurt langer. Dit is de essentie.

Door: Elissa Capelle

Sessie Chantal en Ravello

Rita de dierenfluisteraar, Series |